Passend onderwijs en leerlingenzorg
Passend onderwijs
Passend onderwijs betekent dat elk kind een passende plek in het onderwijs moet krijgen. Als een kind iets extra’s nodig heeft dan wordt altijd eerst gekeken of de school waar ouders hun kind aanmelden dit kan bieden, eventueel met extra hulp. Als de school niet kan bieden wat het kind nodig heeft dan gaat de school, samen met de ouders, kijken naar een andere passende plek. De school heeft dan zorgplicht. Dit betekent dat de school op zoek moet gaan naar een andere school in het reguliere onderwijs of het gespecialiseerde onderwijs.
Leerlingenzorg
Op de scholen binnen Op Kop proberen we ieder kind de zorg te geven die het nodig heeft. De school ontvangt middelen om passend onderwijs vorm te geven. Zij bepaalt zelf hoe deze middelen ingezet worden. Allereerst zal de zorg door de leerkracht in de eigen groep georganiseerd worden. Als blijkt dat de problematiek groter is dan de leerkracht kan bieden dan wordt een beroep gedaan op de intern begeleider van de school. Samen met de leerkracht wordt dan gekeken wat er nodig is om de juiste ondersteuning te kunnen bieden.
Sophia en OpMaat
Voor twee specifieke doelgroepen organiseren we onderwijs op maat. Leerlingen die meer uitdaging nodig hebben kunnen gebruik maken van de Sophiaklassen en leerlingen die vooral heel praktisch ingesteld zijn kunnen gebruik maken van de OpMaat klassen.
Handelingsgerichte procesdiagnostiek (HGPD)
Als de zorgen betreffende een kind zodanig zijn, dat we de hulp van een deskundige nodig hebben, dan wordt het kind, in overleg met de ouders, aangemeld bij een orthopedagoog van Stichting Op Kop en/of bij de jeugdverpleegkundige van de GGD (HGPD) en/of KIK-gesprek (Kind in de Kern. Bij dit gesprek zijn de ouders, de intern begeleider van de school, de groepsleerkracht, de orthopedagoog van Op Kop en/of jeugdverpleegkundige aanwezig. Met elkaar wordt oplossingsgericht gesproken om het kind zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.Verder zijn er ook contacten met verschillende andere hulpverleningsinstanties.
Speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs (SBO en SO).
Wanneer wij een leerling niet meer in voldoende mate kunnen helpen, wordt er contact gelegd met het speciaal basisonderwijs of het speciaal onderwijs. Dit gebeurt natuurlijk altijd in overleg met de ouders en de school. De aanmelding loopt altijd via de orthopedagoog van de school en de Commissie Arrangeren van Op Kop. De voorzitter en contactpersoon van de Commissie Arrangeren is Sandra Wolken (tel 0521 362520). Na akkoord van de Commissie Arrangeren wordt dit als advies voorgelegd aan de Commissie Toewijzing van het samenwerkingsverband. Deze Commissie Toewijzing neemt het uiteindelijke besluit of een leerling toelaatbaar is voor het speciaal basisonderwijs of speciaal onderwijs.
Samenwerkingsverband
Om de zorgplicht te kunnen waarmaken en alle leerlingen een passend aanbod te kunnen bieden, werken alle basisscholen en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs samen in een samenwerkingsverband. Het samenwerkingsverband maakt een ondersteuningsplan. In dit plan leggen zij vast welke basisondersteuning alle scholen binnen het samenwerkingsverband bieden. Daarnaast wordt vastgelegd hoe de extra ondersteuning is georganiseerd en hoe ze het geld gaan besteden. Onze school valt onder het samenwerkingsverband (SWV) 22-03, Hoogeveen, Meppel, Steenwijk / (SWV) 23-05 Zwolle.
De grenzen van de school
De school streeft er naar de zorg voor leerlingen, waaronder mogelijk ook leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, op een verantwoorde wijze gestalte te geven. Er kunnen zich echter ook situaties voordoen, waarin de grenzen aan de ondersteuning voor leerlingen worden bereikt.
Factoren die meewegen in de afweging of de school de ondersteuning kan bieden om in de onderwijsbehoefte van een leerling te voldoen zijn:
· de huisvestingscapaciteit en organisatie van de school;
· de draagkracht van de leerkracht/het team;
· de mogelijkheden van de school, bijvoorbeeld onderwijskundige zorg, menskracht, expertise, begeleiding, middelen;
· de mogelijkheden van de leerling;
· de rust en veiligheid van alle leerlingen en personeelsleden in de school;
· ouders en school kunnen goed samenwerken en volgen binnen hun mogelijkheden elkaars adviezen op.
Ouder- en jeugdsteunpunt
Heeft u vragen over passend onderwijs, wilt u advies of praten met iemand die met u meedenkt? Dan kunt u terecht bij de school van uw kind of bij het ouder- en jeugdsteunpunt. Het ouder- en jeugdsteunpunt is gericht op de gemeenten Hoogeveen, De Wolden, Meppel, Westerveld, Steenwijkerland en de postcodegebieden 7951/7955 (Staphorst) en 8064 (Zwartewaterland).
Op de website www.ouder-jeugdsteunpunt.nl vindt u informatie over passend onderwijs die toegankelijk, leesbaar en begrijpelijk is. Bijvoorbeeld veelgestelde vragen en antwoorden en een video. Komt u er niet uit of wilt u een vraag stellen? Dan kunt u contact opnemen met het ouder- en jeugdsteunpunt. Dat kan via e-mail, een contactformulier of telefonisch.